Per llogar-hi cadires

31 oct.

Remor a twitter. Mai un hashtag havia corregut tant per Tremp: #2000euros és tendència des d’ahir al vespre. El motiu, la fiança que l’Ajuntament de Tremp ha demanat a la Coordinadora Cultural Correllengua del Pallars en concepte de cessió de l’espai (Pavelló del Casal) per a la celebració de la festa del Correllengua, que havia de tenir lloc avui dilluns. Com és lògic, la part organitzadora no ha pogut fer front a aquesta quantitat, per lo que els trempolins i trempolines no hem pogut gaudir de la totalitat dels actes que oferia la diada.

 

 

Com deia, aquest fet ha aixecat una immensa polseguera a la xarxa del pardal. Molta gent ha opinat, s’ha queixat i s’ha defensat. D’això es tracta. El problema és que a la comunitat dels 140 caràcters, com en tot, no té per què ser veritat tot el que s’hi veu.

És cert que l’Ajuntament ha demanat 2000 euros a la Coordinadora Cultural Correllengua del Pallars en concepte de fiança pel pavelló del Casal. És cert que aquesta no ha pogut fer realitat un projecte en el qual hi portava dies treballant desinteressadament i amb moltíssima il·lusió. És cert també que aquest és el segon any consecutiu que no es celebra aquesta diada festiva a la localitat i que l’Ajuntament possiblement no hi ha mostrat mai un especial interès, fet que contradiu amb una de les demandes de Joan Pascual, regidor de Reagrupament en aquell moment, a l’hora de pactar el passat mes de maig. Pascual demanava promoure i mantenir el Correllengua a la ciutat com a prioritat bàsica, fent bandera d’un catalanisme inexistent que el mateix dia del pacte amb el PSC va quedar en entredit.

Però també és cert que la Coordinadora del Correllengua no va tornar unes cadires que l’Ajuntament de Tremp els va cedir vint dies enrere per la tercera edició de l’Aplec de Galliner (12 d’octubre), que enguany va comptar amb l’actuació en acústic del cantautor valencià Pau Alabajos. Pel que sembla, les cadires s’havien de tornar en un plaç de 48 hores i aquest passat divendres al matí encara no havien aparegut per enlloc. També és cert que el regidor Joan Pascual va donar de marge fins el mateix divendres per tornar-les i poder negociar a última hora per la cessió del pavelló. En veure que aquestes cadires no es van retornar a temps i comprovar que fins i tot algunes van aparèixer en un barranc prop de Galliner, l’Ajuntament de Tremp va trobar l’excusa perfecta per demanar als organitzadors una fiança que, tot i això, em sembla desorbitada.

 

 

Considero que la Coordinadora mereixia un toc d’atenció per part de l’Ajuntament pel conflicte de les cadires, però no un càstig tan excessiu. És inadmissible i inexcusable no tornar, per deixadesa, un material prestat. Però crec que també ho és demanar la lluna a un grup de joves que no només organitzen una festa, sinó que reivindiquen la lluita del poble català, defensen la llengua de la nostra terra i, a conseqüència, promouen un acte amb grans dosis culturals.

Em pregunto si l’Ajuntament, amb el mateix criteri, demanarà també 2000 euros a La Casa del Sol Naixent per la cessió del pavelló del Casal en l’arribada estelar dels Reis Mags d’Orient a Tremp. O a l’Escola Valldeflors per representar el seu festival de fi de curs. O al parc de Nadal ‘Cucaliu’, per posar uns quants exemples.

Però no només amb cadires es recolza l’Ajuntament. Darrera la fiança imposada a l’organització del Correllengua també s’hi pot entreveure, en bona mesura, la pressió de discoteca i bars musicals del poble. No és un fet nou que els comerciants de la nit es queixin quan es munten esdeveniments a Tremp. Ha passat històricament amb la Festa del Bàsquet, dels Diables, del Futbol Sala o multitud de festes organitzades per altres entitats del poble. Passa i seguirà passant. De fet, la festa del Correllengua es va proposar fer-la, en primer lloc, el dissabte 29 d’octubre, però es va canviar al dilluns (avui) per petició expressa de gran part dels locals de nit de Tremp. Desconec i dubto que aquesta petició vagi en contra de ningú i, en concret, del Correllengua. El que està clar és que ells defensen el seu negoci i estan en tot el seu dret de fer-ho.

El debat està al carrer. Per aclarar-lo, s’hauria de conèixer el motiu real de la no celebració de la festa, i actuaria bé l’Ajuntament en fer saber la seva versió, que considero obligada després de tot l’enrenou que s’ha generat. Si més no convindria una aclaració, com a mínim, a les parts implicades i conseqüentment perjudicades. Mai unes cadires havien donat tant de sí.

 

1ª Mostra de Cinema de Frontera

Sortosament, no es van arribar a cancel·lar tots els actes previstos. La 1ª Mostra de Cinema de Frontera es va poder festejar ahir diumenge, amb un gran èxit d’assistència, al Museu Comarcal. Es va estrenar el curt dirigit per David Casals ‘Menjar casolà’, que va comptar amb la presència d’un dels seus guionistes i autor de la idea original, Raül Ruiz.

Posteriorment, es va projectar el film català ‘Pa Negre’, candidata als Oscars com a millor pel·lícula de llengua no anglesa i, a continuació, es va dur a terme una taula rodona sobre el film amb la presència de diferents convidats il·lustres com Josep Rosell, fill de Tremp i guanyador d’un premi Goya a la millor direcció artística per ‘El Orfanato’, l’any 2008. D’aquesta manera i com a curiositat, cal afegir i aplaudir que Rosell va complir amb la promesa feta durant el pregó de la Festa Major de Tremp l’any 2009, en que es comprometia a participar i promoure una Mostra de Cinema a la localitat.

Enhorabona a tots els que l’heu fet possible!

 

.

Anuncis

2 Respostes to “Per llogar-hi cadires”

  1. lroygallart 31/10/2011 a 23:30 #

    Gràcies a tots els que van ajudar a convertir en un èxit la Mostra de Cinema de Frontera!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Desencís popular « jubach12 - 13/10/2012

    […] van tenir lloc en les dos edicions anteriors del Correllengua. Les tracto d’explicar en aquest article, que vaig publicar aviat farà un any, el 31 d’octubre de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: